Imi cade parul! E din cauza anemiei?!

Dragele mele,

Bine ați venit la prima noastra serie de articole dedicate unui subiect atat de sensibil si de personal cum este „Caderea Parului”.

Daca va exista interes din partea dvs, vom continua cu informatiile pe marginea problemei. Ne propunem sa atacam problema  sub mai multe aspecte si sa incercam sa va oferim cat mai multe date care sa va ajute in a rezolva problema sau a gasi puterea sa o depasiti si, de ce nu, a va impaca cu ideea.

Aici veți afla informații valoroase care vă vor ajuta să înțelegeți cele mai comune cauze care stau la baza căderii părului, astfel încât să puteți învăța cum să evitați pierderea părului, să tratați simptomele și să preveniți deteriorarea ulterioară!

In primul rand, sa facem cunostinta:

Ma numesc Andreea si am par. Inca. Nu cine stie ce dar fac eforturi sa tin lucrurile sub control.

Parul a fost mereu o preocupare pentru mine dar in inconstienta varstei (de atunci, fireste) l-am maltratat, vopsit, decolorat, revopsit, tratat, ingrijit, tuns, coafat de mai bine de 20 de ani.

Parul meu trebuia sa fie oricum atata timp cat era lung si blond.

Nu doar acesti 20 de ani de experimente try-erorr pe propriul meu par imi permit sa avansez teorii cu privire la lucruri atat de serioase cum ar fi cauzele caderii parului, vitamine si suplimente necesare etc.

Odata cu varsta m-am resemnat cu aspectul parului meu, am intrat pe programul de conservare a lui si am dezvoltat o afacere din par, lipsa lui, par artificial, par alternativ etc, revin, si nu in ultimul rand, M-AM DOCUMENTAT.

E drept, era bine daca o faceam mai demult, cu siguranta as fi castigat cativa ani in lupta pentru un par mai frumos dar, „mai bine mai tarziu decat niciodata”.

Pe scurt: NU TE IMPACIENTA! NU ESTI SINGURA!

Se pare ca suntem chiar foarte multe care facem eforturi pentru un par mai frumos, sanatos sau macar pentru un par ceva mai des.

Statisticile sunt ingrijoratoare, cifrele sunt alarmante iar tu si parul tau sau mai bine zis, lipsa parului tau, nu sunteti decat un procent infinitezimal din aceasta ecuatie.

Conform statisticilor recente, 35 de milioane de bărbați și 21 de milioane femei suferă de căderea excesiva a părului numai în S.U.A., peste 810.000 dintre ei urmând tratament profesional.

Va prezint cifrele din America pentru ca ei, se pare,  ca au centralizat datele si au ceva mai multe studii in domeniu.

Numărul mediu de foliculi de păr de pe scalp este de 110.000 și este firesc ca o persoană să piardă 50 până la 100 de fire de pe zi în timpul procesului de reînnoire a parului.

Dacă observați zone calve sau aveți o subțiere excesivă a firului de par, este posibil să fie o problema.

Căderea părului, denumita stiintific alopecie sau mai popular chelie este considerată pierderea de păr de pe cap sau corp. Unele tipuri de chelie pot fi cauzate de o afecțiune autoimună numită alopecia areata. Veti gasi mai multe informatii pe subiect intr-un articol dedicat existent  chiar pe site-ul nostru.

Formele extreme de alopecia areata sunt alopecia totalis, care implică pierderea totala a părului de pe cap și alopecia universalis, care implică pierderea totala a  părului de pe cap și de pe corp.

Pentru cele care suferă de forme severe de cădere a părului, pot exista numeroase cauze cum ar fi medicația, chimioterapia, expunerea la radiații și alte substanțe chimice dăunătoare. Poate fi, de asemenea, cauzată de o infecție fungică, traumatisme cauzate de vătămări corporale sau daune provocate de tragerea compulsivă și asta fără a menționa deficiențele nutriționale și factorii hormonali precum boala tiroidă, boala pielii sau chiar stresul.

În majoritatea cazurilor, căderea părului este temporară, dar în alte cazuri, poate fi permanentă în funcție de gravitatea bolii. Unele dintre cele mai frecvente cauze ale căderii părului sunt hormonale.

Hormonii sunt atat un stimulent care ajută la creșterea părului dar si un factor decisiv care poate  duce la  pierderea părului.

Dezechilibrele hormonale afecteaza ambele sexe, atât bărbații, cât și femeile.

Subțirea părului la bărbați urmează adesea un model din partea anterioară a scalpului prin coroană, în timp ce subțierea părului la femei nu respectă de obicei un tipar specific.

Am sa insist pe una din cauzele care trec de multe ori neobservate si care poate fi relativ usor si rapid de remediat.

Lipsa fierului din organism sau o concentratie scăzuta este o cauză comună in caderea parului.

Anemia poate apărea dacă dieta dvs. nu are alimente bogate în fier sau dacă nu absorbiți fierul corect. Alte cauze ale anemiei includ pierderea de sânge (în special la menstruatie), boli și sarcină. De fapt, femeile însărcinate au nevoie de fier crescut pentru a le furniza sânge și oxigen bebelușului și, prin urmare, devin adesea anemice.

Dacă vă pierdeți părul sau observați că acesta nu crește in acelasi ritm ca înainte, vă sugerăm să cereți medicului dumneavoastră să vă testeze nivelul de fier. Nivelurile de fier trebuie analizate verificând următoarele niveluri de sânge:

  • Hematocritul – Acesta reprezinta volumul ocupat de globu­lele rosii in raport cu volumul probei de sange, exprimat in procente. Un nivel optim se situeaza intre 35 si 45% pentru femei si 38 si 50% pentru barbati.
  • Nivelul de hemoglobina – De obicei, este calculat numarul de grame (g) de hemoglobina pe decilitru (dL). Valoarea considerata normala pentru femei se afla intre 12 si 15,5 g/dL iar pentru barbati, valoarea normala se afla intre 13,5 si 17,5 g/dL.
  • Feritina serica – Ferritina este o proteină din corpul tău care stochează fierul și o eliberează atunci când corpul tău are nevoie.  Un nivel scazut de feritina serica inseamna in mod implicit un nivel scazut de fier in organsim.

De ce este importantă Ferritina pentru păr?
O anumită cantitate de feritină este păstrată în bulbul de păr. Bulbul de păr îl folosește, atunci când este nevoie, pentru a forma proteinele din care este format părul, permițând astfel creșterea firelor de păr. Cu toate acestea, atunci când nu obțineți suficient din fier prin dieta dvs., corpul dvs. ia feritina păstrată în țesuturi neesențiale (precum bulbul de păr) și îl oferă țesutului esențial, cum ar fi inima. Acest lucru înseamnă adesea că faza de creștere (anagen) a ciclului de creștere a părului dvs. este scurtată, ceea ce face ca șuvițele să se vărsă prematur înainte de a atinge lungimea lor maximă.

(Este important să rețineți că nivelurile optime de feritină pentru părul dvs. sunt mai mari decât cele pentru corpul vostru. Din nou, acest lucru se datorează faptului că părul dvs. este un țesut neesențial.)

Dacă feritina dumneavoastră este scăzută, încercați să nu vă faceți griji –  dermatologul dvs vă poate prescrie un supliment de fier. Căderea părului din cauza feritinei scăzute este complet reversibilă și relativ ușor de corectat.

Este important să respectați doza care vi se administrează, deoarece nivelul ridicat de fier poate fi și periculos, iar luarea mai mult decât prescris nu va duce la un rezultat mai rapid.

De asemenea, poate doriți să solicitați medicului dumneavoastră să vă sugereze modificări în dieta dvs.

Cel mai benefic tratament pentru anemie este atunci când primiți fier printr-o alimentație variata de buna calitate, precum și un supliment adecvat.

Simptomele carentei de fier includ printre altele:

  • Oboseala
  • Rezistenta scazuta la orice tip efort
  • Lipsa puterii de concentrare
  • Stare de agitatie
  • Inapetenta (lipsa poftei de mancare)
  • Dispnee (greutate in respiratie)
  • Dureri de cap
  • Dureri toracice
  • Ritm cardiac crescut
  • Ameteli
  • Insomnii
  • Paloarea tegumentelor (pielii) si mucoaselor
  • Modificari la nivelul unghiilor, parului sau pielii (parul devine uscat si friabil, unghiile devin concave)

Dacă o persoană nu consumă suficiente alimente bogate în fier, cum ar fi proteine de calitate din carne ​​slaba, organe, fructe de mare sau legume verzi cu frunze în dieta sa este foarte probabil ca in timp sa se confrunte cu problema caderii parului.

In alimentatie putem regasi fierul sub doua forme: fier heme și non-heme. Fierul tip heme se găsește în carne, pește și păsări de curte. Este forma de fier care este cel mai ușor absorbită de corpul tău.

Fierul non-heme se găsește în alimentele de origine vegetala, cum ar fi fructe, legume și nuci. Alimentele cu fier non-heme sunt o parte importantă a unei alimentații hrănitoare, echilibrate, dar fierul conținut în aceste alimente nu va fi absorbit complet.

Stiti care este planta cu cel mai mare continut de fier?

Gresit.

Nu, nu este spanacul.

Cea mai mare cantitate de fier de tip non-heme este continuta in patrunjel. Asta inseamna ca o salata orientala Taboulleh este nu numai delicioasa ci si foarte sanatoasa.

Ați putea spune că spanacul a fost primul „superalimentul” de care am auzit inca din copilarie.

Prima noastra lectie de nutritie dateaza de pe vremea cand nu exista pericolul alimentarii in exces cu nimic si atunci nu era nici o problema daca mancai cartofi prajiti cu ceafa de porc, ciocolata, Pepsi, mezeluri si multa, multa paine.

Aveam noi ce aveam cu salamul de soia dar ne-au trebuit 20 de ani pana sa ne reconsideram pozitia in ceea ce il priveste.

Cine nu stia ca puterea lui Popeye Marinarul se datora alimentatiei cu spanac?!

Nu vreau sa dezamagesc dar se pare ca lucrurile nu stau chiar asa.

Pentru a pretinde că un aliment este o „sursă de fier”, o porție de 100 g trebuie să conțină cel puțin 15% din aportul zilnic recomandat de fier (14 mg).

Or 100g spanac au cca 2,1 – 2,7mg  de fier.

Pentru ca un aliment să fie clasificat ca „bogat in fier” insa, trebuie să aibă aproape dublul acestui număr, adica aproape 4,2 mg/100 g..

Cercetatorul Ole Bjørn Rekdal s-a aplecat cu mult interes asupra acestei legende urbane si a fost rezervat cu privire la spanac.

El a precizat ca „spanacul nu trebuie sa fie prima si unica sursa de fier din organism pentru cei care sufera de nivel scazut al fierului in sange.”

Urmatorul paragraf este preluat dintr-un articol publicat de K. Sune Larsson în Journal of Internal Medicine:

”Mitul din anii ’30 că spanacul este o sursă bogată de fier s-a datorat informațiilor înșelătoare din publicația inițială: un punct zecimal gresit poziționat a dat o supraestimare de 10 ori a conținutului de fier [Hamblin, 1981]. (Larsson, 1995: 448–449)”

( https://journals.sagepub.com/doi/full/10.1177/0306312714535679)

Cum?! Nu stiati ca saracul Popeye a mancat degeaba atatea conserve cu spanac?

Se pare ca efectul placebo a functionat.

Generatii intregi de copii au mancat spanac pt ca PopeyeJ…a facut-o.

In 1870, chimistul german Erich von Wolf a cercetat cantitatea de fier din spanac și alte legume verzi.

Când și-a scris descoperirile într-un nou caiet, a gresit  un punct zecimal, făcând conținutul de fier din spanac de zece ori mai generos decât în ​​realitate.

În timp ce domnul von Wolf a aflat de fapt că există doar 3,5 miligrame de fier într-o porție de 100 g de spanac, numărul acceptat a devenit 35 de miligrame datorită greșelii sale.

Si asta nu e totul….

Acidul oxalic prezent in spanacul proaspat poate încetini absorbția de substanțe nutritive esențiale, cum ar fi calciul și fierul. (Vedeti ironia?!)

Vestea bună este că acidul oxalic se reduce prin incălzire, ceea ce înseamnă ca un spanac fiert sau sote este daca nu o sursa de vitamine, macar o farfurie delicioasa..Chiar daca nu e bogat in fier, o cana de spanac are 45% din necesarul de vitamina A. Si asta e foarte bine.

Mai pui si faptul ca odata fiert cantitatea ingerata de spanac se poate dubla….

Daca mai luam in calcul si faptul ca fierul inclus in spanac este de tip non-heme si nu este absorbit in intestinul subtire decat in proportie de 2%, si ca tot el, spanacul, are o concentratie mai mare decat celelalte din familia sa de acid oxalic, poate ca mai bine ne-am bucura de o friptura buna in sange sau de niste ficatei (mai ales daca sunt de origine cunoscuta si controlata donatorii si nu au fost tratati cu antibiotic).

Alimentele bogate în vitamina C – cum ar fi roșiile, citricele și ardeii roșii, galbeni și portocalii – pot ajuta, de asemenea, la absorbția fierului non-heme din alimetele de origine vegetala.

Fier din surse vegetale:

Orez brun – o ceașcă preparată – 0.8 mg; Fulgi de ovăz – o ceașcă preparată – 1,6 mg; Germeni de grâu – 2 linguri – 11 mg; Tărâțe – o ceașcă – 6,3mg; Semințe de floarea soarelui – 30 g – 1,5 mg; Pâine integrală de grâu – 0 felie – 0,9 mg; Lapte de soia – o ceașcă – 1,4 mg; Năut – ½ conservă – 1,6 mg; Spanac crud – o ceașcă – 1 mg; Spanac fiert – o ceașcă – 3,5 mg; Tofu – jumătate de ceașcă – 1,8 mg; Fistic – ½ ceașcă – 4,4 mg; Fasole verde – ½ cană fiartă – 0,8 mg; Sfeclă – o ceașcă – 1,8 mg; Cartofi – un cartof mediu – 4 mg; Legume cu frunze verzi – ½ ceașcă – 2 mg; Mazăre – ½ ceașcă congelată fiartă; Pepene verde – o felie medie – 3 mg;

Alte alimente bogate in fier: Condimente (cimbru, mărar, frunze de dafin, oregano uscat, piper negru, scorțișoară, curry, rozmarin); Muștar; Pătrunjel; Porumb; Albuș de ou; Pere; Smochine; Ciocolată neagră; Ficat și alte tipuri de organe (rinichi, inimă, creier); Linte; Quinoa; carne de curcan; fructe de mare.

Se pare ca formula castigatoare este sa pastram proportiile, adica sa ne bucuram din amadoua intrucat odata combinate ambele surse de fier, este potentata absorbtia lui in organism.

Cantitatea și tipul de fier din dieta dvs. sunt importante. E recomandat sa nu exageram, excesul de fier poate avea simptome la fel de deranjante precum lipsa lui.

Pentru a asigura absorbția maximă a fierului, este o idee bună să evitați inhibitorii de fier prezenti in continut ridicat in cereale, ceai precum si calciul.

Asocierea gresita a alimentelor ne priveaza de beneficiile unei diete bogate in fier.

Pe scurt:

Ceea ce mănânci poate avea un efect uriaș asupra sănătății părului tău.

Lipsa nutrienților potriviți, inclusiv vitaminele A, C, D și E, zincul, vitaminele B, fierul, biotina, proteinele și acizii grași esențiali pot încetini creșterea părului sau chiar pot cauza pierderi de păr.

Din fericire, corectarea unei deficiențe în oricare dintre acești nutrienți poate ajuta la tratarea căderii părului.

Dacă credeți că vă lipsește vreunul dintre acești nutrienți, încercați să adăugați unele dintre alimentele de mai sus în dieta dvs.

Pentru a afla și mai multe despre mâncarea pe care ar trebui să o includeți în dieta dvs. pentru a vă asigura că părul dvs. este gros, puternic și sănătos, aici este un articol minunat pe care ar trebui să îl consultați:

https://sfatulparintilor.ro/familie-parinti/ -si-Frumusete Stil / top-10-super-alimente-pentru-un-par-/ sanatos

Voi reveni cu un articol despre biotina si importanta ei in tratamentul impotriva caderii parului.

Va multumesc din nou pentru ma cititi. Daca vi se pare interesant sau daca gasiti ca ar mai fi lucruri importante de precizat, nu ezitati sa ma contactati.

Experienta dvs este foarte improtanta pentru mine.

Puteti contribui esential la redactarea unui articol cat mai complet pe acest subiect.

Andreia Cretulescu – Managing  Partner la Hermax.ro

mono@hermax.ro

httpps://www.hermax.ro